Banner 980x90

Sventes muiža – ko tajā apskatīt?

latvia.travel /flickr.com
latvia.travel /flickr.com
Sventes muiža (sākotnēji Jaunsventes muižas kungu māja) ir celta 1912. gadā pēc grāfa Mihaila Zīberga-Plātera pavēles, un tā atrodas Daugavpils novada Sventes pagasta Sventē. Līdz 1920. gada agrārajai reformai muiža piederēja Zībergu-Plāteru dzimtai – senai vācbaltiešu dzimtai no Brēles, kas 14.-15. gadsimtā ieceļojusi Livonijā un bijusi viena no lielākajiem zemes īpašniekiem Latgalē.

Jaunsventes muižas ansamblis

Lai gan centrālā ēka bija Jaunsventes muižas kungu māja, tomēr muižas kompleksā bijušas arī dažādas citas būves: viena izmēra saimniecības un citas palīgēkas, ļaužu māja un staļļi. Muižā reiz notikusi darbīga saimnieciskā un saviesīgā dzīve: iebraucamo ceļu sargājuši milzīgi vārti, kas kopā ar saimniecības ēkām veidoja taisnstūra formas parādes pagalmu. Interesants ir arī fakts, ka grāfi Plāteri cēluši ne vien muižu, bet arī Sventes Romas katoļu baznīcu.

Blakus muižai, kalna nogāzē, atrodas arī parks, kas reiz ticis veidots kā plašs ainavu parks, un tā lielākā vērtība – lielo koku daudzums un lapegles. Parkā sastādītas gan dažādu ievestu koku sugas, vietējie koki un krūmi, kā arī veidotas alejas un koku grupas.

Muižas vēsture

Pēc muižas atsavināšanas 1921. gadā tajā vietu atradusi latviešu pamatskola, kas darbojusies pāris desmitgades. Skola bijusi samērā liela, jo tajā strādāja 10 skolotāji un mācījās aptuveni 300 skolnieki. Kā tas gadījās ar daudzām ēkām Latvijā, arī Sventes muižai nācās pielāgoties 2. Pasaules kara radītajām pārmaiņām – 1944. gadā muižas telpās tika ierīkots kara hospitālis.

Pēc kara beigām skola tika atvērta no jauna, taču vairs ne kā latviešu pamatskola – mācības notika krievu valodā. Reiz greznā ēka, atkal ieguvusi jaunus saimniekus, piedzīvoja dažādas pārmaiņas – tās telpas netika izmantotas atbilstoši, tajās, piemēram, ierīkoja pat sporta zāli. 1975. gadā, kad tika uzcelta jaunā skola, muiža tika pamesta, nonāca postā un kungu māja pamazām sabruka.

Sventes muižas atdzimšana

Reiz skaistā muiža piedzīvojusi gan dedzināšanu, gan demolēšanu un nolaidību – cauri ēkas mūriem pat auguši koki. Tomēr 2005. gadā bijusī Jaunsventes muižas ēka, kas reiz piederēja Plāteru-Zībergu dzimtai, atguva savu pirmreizējo izskatu – restaurētajā ēkā tika atvērta viesnīca ar 12 numuriņiem, no kuriem katrs simbolizē vienu kalendārā gada mēnesi.

Rekonstrukcijas gaitā tika saglabāta pirmatnējā ēkas fasāde, kā arī krāsojums. Arī daudzi interjera elementi, piemēram, parādes kāpnes, tika atjaunotas to pirmatnējā izskatā. Sventes muiža var lepoties ar unikālām podiņu krāsnīm un kamīnu, kas atrodas viesnīcas vestibilā un restorānā. Arī pārējās muižas būves šodien kalpo dažādiem mērķiem – bijušajā ļaužu ēkā ierīkota vietējās pašvaldības ēka, savukārt vienā no staļļiem atrodas pagasta bibliotēka.

Pie Sventes muižas atrodas arī kara tehnikas kolekcija, kurā var aplūkot restaurētus tankus un citus transportlīdzekļus, kas atrasti kaujas laukos; tehnika ir restaurēta un darbojas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)