Banner 980x90

Plāno palielināt aizņēmumu limitus pašvaldībām jaunu bērnudārzu būvniecībai

Rīga, 6.sept., LETA. Lai nodrošinātu demogrāfijas veicinošu pasākumu īstenošanu, realizējot jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu celtniecības projektus, plānots nodrošināt atsevišķu aizņemšanās limita palielinājumu pašvaldībām, liecina Finanšu ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums par fiskālās telpas pasākumiem un izdevumiem prioritārajiem pasākumiem valsts budžetam 2020.gadam un ietvaram 2020.-2022.gadam, par ko šodien lems valdība.

Ziņojumā skaidrots, ka, lai demogrāfijas politika būtu efektīva, tai jābalstās uz kompleksas pieejas, pēctecīguma un elastīguma principiem. Tāpēc būtu jānodrošina komplekss un paredzams atbalsts ģimenēm, īpaši bērnu pieskatīšanas un izglītības jomā. Darba tirgum būtu jābūt elastīgam, lai sievietes varētu tajā atgriezties bez problēmām.

Tāpat uzsvērts, ka pozitīva ietekme uz dzimstību ir bērnu pieskatīšanas pakalpojumu pieejamība. Šajā sakarā ļoti būtiski ir radīt jaunas pirmsskolas izglītības iestādes teritorijās, kuras strauji attīstās un ir vērojams darba spēka trūkums. Vienlaicīgi jaunās māmiņas, neatrodot vietas bērnu dārzos, ir spiestas ilgāk pieskatīt bērnus tādā veidā tiek kavēta to sekmīga atgriešanas aktīvā darba dzīvē.

Šīs problēmas risināšanai ir iespējams nodalīt pašvaldībām atsevišķu aizņemšanās limita palielinājumu ik gadu septiņu miljonu eiro apmērā, lai nodrošinātu demogrāfijas veicinošu pasākumu īstenošanu, realizējot jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu celtniecības projektus.

Aizdevums pašvaldībām tiktu piešķirts, ja ir saņemts pozitīvs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atzinums, ka pašvaldībā ir reģistrēta bērnu rinda uz vietām pirmsskolas izglītības iestādēs, kuru iespējams mazināt ar jaunu bērnudārza celtniecību un pašvaldības plānotais projekts atbilst VARAM apstiprinātajiem izvērtēšanas kritērijiem, tajā skaitā, nepārsniedzot maksimālās izmaksas uz vienu izglītojamo un/vai būves vienu kvadrātmetru. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)