Banner 980x90

Lizumā būvēs koģenerācijas staciju

Publicitātes foto/ Foto: Gulbene.lv
Publicitātes foto/ Foto: Gulbene.lv

Otrdien, 9.februārī koģenerācijas elektrostacijas "Avoti" būvlaukumā Lizuma pagastā svinīgi iebetonēta laika kapsula, atstājot nākamajām paaudzēm vēstījumu, tās dienas avīzi un naudu. Plānots, ka jau šī gada nogalē te sliesies koģenerācijas elektrostacija, kas ražos elektrību, siltumu un nodrošinās vismaz 5 darba vietas – stacijas vadītājam un operatoriem.

Veiksmes darbos un turpmākajā attīstībā būvniekiem, projektētājiem un darbu pasūtītājam  SIA "Avoti SWF" īpašniekam Uldim Misiņam vēlēja Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andris Apinītis un Lizuma pagasta pārvaldes vadītājs Uģis Aigars. Savu svētību deva arī katoļu draudzes mācītājs.

Koģenerācijas elektrostacija ražos elektrību no šķeldas. Vispirms dedzināta šķelda, pēc kuras saražots tvaiks. Ar tvaika palīdzību tiks griezta turbīna, šādā veidā saražojot elektrību un papildus – siltumu. Koģenerācijas elektrostacijas elektriskā jauda būs 3 megavati, bet siltuma jauda būs 11 megavati.

"Plānojam, ka gada beigās būve jau būs gatava. Un 2017.gada janvārī jau varēs uzsākt iekārtu testēšanu un ieregulēšanu, kas varētu ilgt aptuveni divus mēnešus pēc to palaišanas darbībā. Tehnoloģijas tiks piegādātas no Nīderlandes. Šajā objektā tiks investēti 10,7 miljoni eiro. Domājam, ka ieguldījums atmaksāsies piecu gadu laikā," informē tehnoloģiju piegādātāju firmas "Host" pārstāve Latvijā Irina Krasta.

Nākotnē plānots šo industriālo zonu attīstīt, uzbūvējot granulu ražošanas cehu, kas ir SIA "Avoti SWF" iecere. Arī šis cehs varētu būt siltuma noņēmējs koģenerācijas elektrostacijai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)