Izzini dzēriena gatavošanas tradīcijas Šmakovkas muzejā
Šmakovka ir mājas apstākļos iegūts stiprais spirtotais dzēriens, kurā etanola saturs var būt 30 līdz 80 tilpuma procentiem. Citos novados līdzīgā veidā iegūtu stipru, alkoholisku dzērienu bieži dēvē arī par kandžu, dzimtenīti, paštecināto, samagonku, ļergu, ļurļaku, mēnesnīcu un citos apzīmējumos.
Lielākais Šmakovkas muzejs atrodas Daugavpilī
Dažādu alkoholisko dzērienu (tai skaitā arī šmakovkas) rašanās vienmēr ir neatraujami saistīta ar katras vietas sarežģīto vēsturi. Šmakovkas muzejs atrodas Latgalē, Daugavpils pilsētas Vienības namā, un tā ekspozīcijas vēsta gan par seniem laikiem, kad tagadējā Latgales teritorijā pletās Jersikas karaļvalsts, gan par poļu, krievu un padomju laikiem, gan neatkarīgās Latvijas gadiem.
Šmakovkas izcelsme meklējama jau gadsimtiem senā vēsturē, proti, kad grūtos laikos cilvēki vēlējās kādu mierinājumu, grādīgā dzira kaut uz brīdi ļāva nedomāt par smago dzīvi. Lai iegūtu priekšstatu par šmakovkas izcelsmi, jāskata Latgales vēsture visā tās šķērsgriezumā, ņemot vērā konkrētā laika posmam raksturīgās iezīmes – gan politiskās, gan ekonomiskās un sociālās. Šmakovkas pirmsākumi, iespējams, ir meklējami jau 12. – 13. gadsimtā.
Arī mūsdienās šmakovka tiek uzskatīta par Latgales lepnumu – kulinārā mantojuma neatņemamu sastāvdaļu, bez kuras nav iespējami nedz lielāki godi, nedz latgaliešu ēdienu gatavošana un viesu uzņemšana. Muzeja telpās pat ir izstādīts arī pilnīgs šmakovkas "brūža" modelis, kur sīki aprakstīta katra vissīkākā detaļa.
Ko Šmakovkas muzejā apskatīt?
Vērā ņemams ir fakts, ka šī muzeja tapšanā savu roku un devumu ir pielikuši arī tuvākas un tālākas apkārtnes iedzīvotāji, kas atdāvinājuši dažādas ar šmakovkas darināšanu saistītas lietas, kas nu veido muzeja ekspozīcijas. Tās ir gan lielākas un mazākas ierīces, trauki, trubas, dažādi mērinstrumenti, glāzes un daudz kā cita. Šeit izstādīts ļoti daudz fotogrāfiju, kā arī apskatāmi autentiski recepšu pieraksti, kas veikti vecākos laikos.
Tāpat muzejā varēsi noklausīties interesantu stāstu par Latgalē senāko, daudzu gadsimtu gaitā izkopto alkoholisko dzērienu – šmakovku, kas ir neatņemama kulinārā mantojuma sastāvdaļa. Ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību varēsi izzināt šī tradicionālā dzēriena tapšanas procesu, aplūkot autentiskas ražošanas iekārtas, iegādāties suvenīrus, piedalīties meistarklasēs un pat nodegustēt šmakovku.
Ņem vērā, ka alkohola lietošana ir kaitīga tavai veselībai! Ja vēlies pieteikties ekskursijai gida pavadībā, tās, tāpat kā meistarklases, vēlams pieteikt vismaz dienu iepriekš.
Uz sarakstu