Banner 980x90

Gulbenes šūšanas uzņēmuma īpašnieks neinformē par turpmākajiem plāniem attiecībā uz uzņēmumu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Gulbenes šūšanas uzņēmuma SIA "Nienhaus&Lotz Lettland" īpašnieks ne uzņēmuma darbiniekiem, ne domei nav sniedzis informāciju par saviem turpmākajiem plāniem attiecībā uz uzņēmumu, aģentūrai LETA atklāja Gulbenes novada domes priekšsēdētāja konsultante-palīdze Liāna Jansone.

Pirmdien, 25.aprīlī, notikusi SIA "Nienhaus&Lotz Lettland" darbinieku tikšanās ar Gulbenes novada domes pārstāvjiem. Taču, kā atklāja Jansone, nevar teikt, ka dome redz, kā šo problēmu atrisināt.

Tas, ko darbinieki vēlas, ir prasība par algas izmaksu par marta un aprīļa mēnesi. Pašvaldība mēģinās palīdzēt sākt prasības procesu.

"Tiks darīts tas, ko likums paredz - kādam no darbiniekiem ir jāiesniedz prasība par divu algu saņemšanu. Tas gan var tikt sākts no 7.maija, kas uzņēmumā noteikts kā algas saņemšanas datums. Pašvaldība ir ieinteresēta, lai darbinieki saņem tās garantijas, ko likums paredz."

Jansone nenoliedz, ka gadījumā, ja uzņēmums tiks slēgts, tas ietekmēs bezdarba stāvokli pašvaldībā. Taču juridiski neviens ziņu par slēgšanu nav devis.

"Taču, ņemto vērā, ka uzņēmumā vairs nav neviena valdes locekļa, visdrīzāk uzņēmums tiks slēgts. Arī Jūrmalā uzņēmums SIA "Nienhaus&Lotz Lettland" ir paziņojis par maksātnespēju," atklāja novada domes priekšsēdētāja konsultante-palīdze.

Pašvaldība mēģina apzināt citos novados esošās firmas, kas varētu piedāvāt darbu uzņēmumā strādājošajiem. Piemēram, Tukumā tiek piedāvātas astoņas darbvietas, taču ir jāsaprot, ka sievietēm ar bērniem būtu diezgan grūti strādāt kādā citā novadā un vēl nodrošināt bērnu izvadāšanu uz skolu vai bērnudārzu.

"Protams, pašvaldība nav ieinteresēta zaudēt tik daudz darbvietas novadā, taču darbinieku nodarbināšanai alternatīvas ir diezgan ierobežotas. Vienīgās cerības tiek liktas uz to, ka drīz sāksies sezonas darbi. Bet faktiski tieši šuvējiem novadā darba nav. Ir dažas vakances, piemēram, pedagoģijā, taču tur nepieciešama atbilstoša izglītība," informēja Jansone.

Uzņēmums tiešā veidā pašvaldībai nodokļus nemaksāja, tas, kas tika iegūts no SIA "Nienhaus&Lotz Lettland", bija ienākumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Taču, ņemot vērā, ka darbinieku algas vidēji bija minimālās algas apmērā, tas ne pārāk būtiski ietekmēs pašvaldības budžetu.

"Protams, mēs priecājamies par katru eiro, kas ienāk novada budžetā. Šāds gadījums gan novadā ir pirmo reizi. Taču jāpiemin, ka neviens nav ierosinājis to pašu masveida atlaišanu tāpēc, ka dibinātājs neliekas ne zinis par uzņēmumu. Tas šajā brīdī man šķiet pats trakākais," uzskata novada domes priekšsēdētāja konsultante-palīdze.

Pašvaldība šodien skaidrojusi darbiniekiem, kas notiek, ja cilvēki iet uz Nodarbinātības valsts aģentūru un prasa bezdarbnieka statusu vai gaida iespējamo garantijas fonda iesaistīšanos algu apmaksāšanā. Novada dome ir mēģinājusi sazināties ar uzņēmuma administratoru un vadību, taču, zvanot uz Vāciju, paziņots, ka nekādus komentārus nesniegs un visa informācija jāpieprasa rakstiski. Tas arī tika darīts, taču atbilde vēl nav saņemta.

Jansone gan atklāj, ka dome ir ieinteresēta, lai novadā darbojas firma, kurā iespējams nodarbināt šuvējas.

Jau ziņots, ka Gulbenes šūšanas uzņēmumā SIA "Nienhaus&Lotz Lettland" 158 darbiniekiem nav izmaksāta darba alga par šī gada martu, aģentūrai LETA atklāja uzņēmuma ražošanas vadītāja Ilze Boldāne.

Boldāne pastāstīja, ka uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Vācijas firma "Apanage Fashion Group GmbH ", kurai šī gada aprīlī ir pasludināta maksātnespēja.

"Tā kā mūsu uzņēmumam nav amatpersonas, kura varētu iegūt oficiālu informāciju (vienīgais valdes loceklis no darba tika atbrīvots šī gada 6.aprīlī), rīkojamies pēc tās, ko iegūstam no Vācijas kolēģiem. Tā kā notiek īpašnieka maksātnespējas process, gaidām viņu lēmumu par to, kas notiks ar mūsu uzņēmumu. Nekādi konkrēti datumi un darbības man nav zināmas," viņa atzina.

Arī Gulbenes novada pašvaldība ir informēta par situāciju, taču konkrētākas informācijas tās rīcībā pagaidām nav.

Kā aģentūru LETA informēja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Gulbenes filiāles vadītājs Vladimirs Lituņenko, SIA "Nienhaus&Lotz Lettland" nav iesnieguši paziņojumu par kolektīvās atlaišanas sākšanu un tas oficiāli nav paziņots. Darbinieki aprīlī ir palaisti bezalgas atvaļinājumā.

NVA Gulbenes filiālē ir reģistrējušies 15 bijušie darbinieki un vēl deviņi cilvēki ir interesējušies par bezdarbnieka statusa iegūšanu. Visiem 15 bijušiem SIA "Nienhaus&Lotz Lettland" darbiniekiem līguma izbeigšanas iemesls bijis pušu vienošanās.

Uzņēmuma SIA "Nienhaus&Lotz Lettland" 2014.gada apgrozījums ir 1 116 130 eiro, savukārt peļņa - 4 390 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)