Banner 980x90

Druvienas pamatskola – UNESCO Asociēto skolu projekta dalībskola

Foto: gulbene.lv
Foto: gulbene.lv

12.-18.oktobrī UNESCO Latvijas Nacionālā komisija jau piekto reizi rīkoja UNESCO nedēļu, lai atzīmētu Latvijas pievienošanos pasaules lielākajai izglītības, zinātnes un kultūras organizācijai UNESCO, kas šogad atzīmē 70.gadadienu. UNESCO nedēļas pasākumos piedalījāmies arī mēs, Druvienas pamatskolas saime, jo kopš septembra esam kļuvuši par UNESCO Asociēto skolu projekta(ASP) dalībskolu.

2015.-2018.gadā darbosimies virzienā "Kultūrizglītība un vērtībizglītība", integrējot mācīšanas un mācīšanās procesos četrus 21.gadsimta izglītības balstus – mācīties zināt, mācīties darīt, mācīties būt un mācīties dzīvot kopā.

UNESCO nedēļas ietvaros 13.oktobrī skolā organizējām radošo dienu "Ceļā no Miķeļiem uz Mārtiņiem", lai veicinātu  vietējā kultūras mantojuma popularizēšanu sabiedrībā.  "Kultūras mantojuma saglabāšana ir atbildība, kas sākas ar katru no mums. Ikdienas steigā reizēm nepamanām pavedienus, kas mūs aizved pie stāsta par to, kas esam un no kurienes nākam. UNESCO nedēļa ir laiks, kad aicinām palūkoties uz vērtībām un apzināties to nozīmi sabiedrības izaugsmē," stāsta UNESCO nedēļas koordinatore Evija Maļkeviča. Radošajā dienā organizējām koncertu, kurā folkloras pulciņa dalībnieki ar pašdarinātiem mūzikas instrumentiem (koklēm, ritma instrumentiem u.c.) spēlēja un dziedāja Druvienā un Vidzemē pierakstītas tautas dziesmas, kā arī mācīja latviešu tautas rotaļas. Tika organizētas arī radošās amatniecības darbnīcas skolēniem un pieaugušajiem, kurās tika piedāvāta iespēja nostiprināt tradicionālās amatu prasmes kokapstrādē, klūdziņu pīšanā, aušanā, sietspiedē.

15. un 16.oktobrī Kuldīgā notika UNESCO 70.gadadienai veltīta svinīga konference "Radoša kultūras mantojuma komunikācija vietējā sabiedrībā", kurā pulcējās UNESCO LNK ilggadējie sadarbības partneri un tīklu organizācijas, tajā skaitā arī dalībskolu pārstāvji. Šajā konferencē Druvienas pamatskolu pārstāvējām mēs, skolotājas, kas darbojas UNESCO ASP, Jolanta Zirne un Anita Graumane. Pirmajā dienā baudījām tematiskas ekskursijas rudenīgajā un senatnīgajā Kuldīgā ar mērķi iepazīt kuldīdznieku pieredzi kultūras mantojuma saglabāšanā un komunikācijā, darbojāmies radošajās darbnīcās (sklandraušu cepšana, zaļo kokteiļu gatavošana, intarsijas un dekupāžas tehniku izmēģināšana), vakarējām kopā ar Kuldīgas folkloras kopu "Kūrava" un etnogrāfiskā ansambļa "Suitu sievas" pārstāvēm. Otrajā dienā konferences atklāšanā uzrunu teica UNESCO LNK prezidente, kultūras ministre Dace Melbārde, konferences laikā tika godināti labākie notikumi un aktivitātes, kas nodrošinājušas radošu kultūras mantojuma komunikāciju vietējās sabiedrībās. Konferences gaitu spraigu darīja moderators Haralds Burkovskis, TV un radio raidījumu vadītājs. Pēcpusdienā darbojāmies grupās, izstrādājot un izspēlējot radošas sadarbības modeļus režisores Kristas Burānes vadībā. Divu dienu garumā baudījām Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma – arī UNESCO ASP dalībskolas – viesmīlīgo gaisotni un senatnīgo elpu, jo šajā ēkā vairāk nekā pirms 100 gadiem mājojis Baltijas skolotāju seminārs.

Mājup atgriezāmies gandarītas un iedvesmotas turpmākajai darbībai projekta ietvaros. Jau esam uzsākuši darbu, plānojot Mārtiņdienas pasākumus un radošās mācību stundas par Mārtiņiem, integrējot tajās vairāku mācību priekšmetu saturu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)