Banner 980x90

Ārvalstu pilsoņiem interese par iespēju dokumentus UR iesniegt attālināti

Pieaug ārvalstu pilsoņu, Latvijā reģistrētu uzņēmumu īpašnieku un amatpersonu interese par iespējām oficiālo saziņu ar Uzņēmumu reģistru (UR) kārtot attālināti - parakstot dokumentus ar drošu elektronisko parakstu, ko izsniedzis uzticams sertifikācijas pakalpojumu sniedzējs viņu mītnes valstī, aģentūru LETA informē Uzņēmumu reģistrā.

UR klientu apkalpošanas speciālisti norāda, ka vislielākā interese par iespējām dokumentus iesniegt attālināti ir Eiropas Savienības (ES) valstu, bet galvenokārt Igaunijas un Lietuvas pilsoņiem, kas izmanto šajās valstīs izsniegtās eID kartes, kurās, tāpat kā Latvijā izsniegtajās eID kartēs, ir ietverts drošs elektroniskais paraksts.

Lielākoties šos uzņēmējus interesē iespēja attālināti veikt jauna uzņēmuma reģistrēšanu vai iesniegt esošā uzņēmuma izmaiņu pieteikumu.

Šī gada pirmajos trīs mēnešos būtiski pieaudzis dokumentu skaits, kas UR iesniegti attālināti. Piemēram, pērn pirmajos trīs mēnešos 25% no reģistram iesniegtajiem reģistrācijas dokumentiem bija parakstīti ar drošu elektronisko parakstu, savukārt šī gada pirmajos mēnešos elektronisku reģistrācijas dokumentu skaits sasniedzis 41% no kopējā reģistrācijas dokumentu apjoma.

"Pašlaik gandrīz 12 tūkstošos no Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem vismaz viena amatpersona ir ārvalstu pilsoņi, tāpēc tikai likumsakarīgi, ka pieaug ne tikai Latvijas iedzīvotāju, bet arī ārvalstu uzņēmēju interese par iespējām attālināti kārtot formalitātes UR," norāda UR galvenā notāre Guna Paidere. "Valstu robežas nav šķērslis darījumu kārtošanai biznesa vidē, un citas ES valsts piederībai nav jābūt šķērslim arī oficiālajā saziņā ar citas valsts iestādi."

VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC), kas ir vienīgais uzticamais sertifikācijas pakalpojumu sniedzējs Latvijā, informē, ka ārvalsts drošam elektroniskajam parakstam ir tāds pats juridiskais spēks kā pašrocīgam parakstam, ja tas atbilst Elektronisko dokumentu likumam, kas nosaka arī ārvalstī izsniegta kvalificēta sertifikāta atzīšanas kārtību.

Pagājušā gada nogalē LVRTC pilnveidoja programmatūru "eParakstītājs", lai ērtā un visās Baltijas valstīs pieejamā viedā nodrošinātu iespēju elektroniski parakstīt dokumentus ar sadarbības partneriem Lietuvā un Igaunijā, kuri izmanto šo valstu eID kartēs ietverto drošo elektronisko parakstu. Jaunā funkcionalitāte ir būtiski paplašinājusi un vienkāršojusi iespēju Baltijas valstu eID karšu lietotājiem parakstīt dokumentus iesniegšanai citas valsts iestādēs un sadarbības partneriem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)