Banner 980x90

Agešins: nav nepieciešamības papildināt Satversmi ar preambulu

Politiskās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakcijas deputāti kategoriski iebilst pret konstitūcijas teksta papildināšanu ar jaunu ievaddaļu, iekļaujot tajā preambulu, kas nonāk pretrunā ar valsts pamatlikuma būtiskākajiem pantiem.

Piemēram, preambulas teksts ievieš terminu "latviešu nācija", bet Satversmes tekstā ir nostiprināts jēdziens "Latvijas tauta", akcentē politiskā spēka pārstāvji.

Latvijas Satversmei jau ir ievads, kurā teikts: "Latvijas tauta savā brīvi vēlētā Satversmes sapulcē ir nolēmusi sev šādu valsts Satversmi...". Šis teksts arī ir Satversmes preambula, kam pēc 92 gadiem nav nepieciešami nekādi papildinājumi un interpretācijas, norāda 11.Saeimas SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

Šāda situācija, kad konstitūcijas vecajam tekstam tiek "piestiprināta" jauna preambula, konstitucionālo tiesību jomā ir ārkārtīgi reta. Būtiski ir arī tas, ka Satversmes burts un gars balstās uz priekšstatu, ka augstākās varas nesējs ir tieši Latvijas tauta. "Mūsu gadījumā iniciators "jauninājumu" iekļaušanai Satversmē nav vis Satversmes sapulce, bet gan tikai vēlēšanu tuvuma satraukta valdošā koalīcija. Esmu pārliecināts, ka tik būtiskas Satversmes izmaiņas ir jāapstiprina tautas nobalsošanas ceļā," akcentē politiķis.

Agešins arī atzīmē preambulas projekta neatbilstību Satversmes teksta pamatnostādnēm.

"1922.gadā Satversmes tēvi izveidoja normu "Latvijas tauta", atzīstot mūsu valsts tautas daudznacionālo raksturu. Satversmes 2.pants nosaka, ka Latvijas valsts suverēnā vara pieder "Latvijas tautai". Jēdziens "latviešu nācija", kas tiek izmantots preambulas tekstā, nonāk pretrunā ar Satversmes pamattekstu," pauž SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks.

Viņš uzsver, ka preambulas projektā iekļauti arī tīri populistiski, īstenībai neatbilstoši apgalvojumi. Piemēram, tiek apgalvots, ka Latvija ir sociāli atbildīga valsts. Taču Latvijā trešā daļa iedzīvotāju dzīvo nabadzībā.

"Konstitūcijas tekstu nevar un nedrīkst papildināt ar nepatiesiem apgalvojumiem. Un esmu pārliecināts, ka Satversmes preambula nedrīkst tikt izmantota kā valdošo partiju reklāmas lapiņa pirms vēlēšanām," norāda Agešins.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)