Banner 980x90

"Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības" vadītājs: rezidentu piesaistē varam konkurēt ar Rīgu

Rezidentu piesaistē reģionālās medicīnas iestādes darba un sadzīves apstākļu ziņā var konkurēt ar Rīgu, šādu viedokli raidījumam "LNT Ziņu TOP 10" pauda "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības" valdes priekšsēdētājs Marģers Zeitmanis.

Šajā apvienībā vairāk nekā puse ārstu jeb 55% ir pirmspensijas vecumā. Jaunākajam ārstam ir 30 gadi, vecākajam - 77.Pēc pāris gadiem slimnīcām vajadzēs apmēram 20 jaunus ārstus.

Apvienības vadība regulāri braukā uz Rīgu, lai pierunātu rezidentus strādāt Balvos un Gulbenē. Līgumus izdevies noslēgt ar astoņiem jaunajiem ārstiem, kas piestrādā slimnīcā vairākas reizes mēnesī.

"Mēs, protams, mēģinām piedāvāt labus atalgojuma nosacījumus, kaut vai par to vienu diennakti vai divām diennaktīm, ko speciālists pie mums nodežurē. Viņš, kā es saku, stabilus 100 eiro diennaktī var ierēķināt. Mēs kompensējam ceļa izdevumus. Tad mēs viņus cenšamies, cik vien var, lutināt sagaidot, lai atbalsts ir no kolēģiem," stāstīja Zeitmanis.

Valdes priekšsēdētājs ir pārliecināts, ka reģionālās medicīnas iestādes darba un sadzīves apstākļu ziņā var konkurēt ar Rīgu. Lielā mērā tas ir atkarīgs arī no pašvaldību atbalsta - dzīvoklis, vieta bērnudārzā.

Viena no rezidentēm, ko izdevies piesaistīt, ir Vita Monkeviča, kura norāda, ka apgūt praktiskās iemaņas var reģionos. Taču viņa atzīst, ka priekšroku dod Rīgai. "Ja būs tāda iespēja, es labprāt paliktu Rīgā un brauktu tāpat dežurēt kaut kur reģionā. Bet, ja šādas iespējas nebūs, tad es apsvēršu arī reģionu iespēju. Un arī ārzemes," atzina rezidente.

Patlaban pēc rezidentūras pabeigšanas uz reģioniem dodas tikai trešdaļa jauno ārstu. Un lielākoties tie ir tie, kas nāk no laukiem un nelielām pilsētām.

Veselības ministrija izstrādājusi grozījumus rezidentu sadales noteikumos. Tie paredz, ka, noslēdzot reģionālo līgumu ar kādu no ārpus Rīgas ārstniecības iestādēm vai pašvaldībām, kā bonuss tiek piedāvāta uzņemšana rezidentūrā prioritārā kārtībā. Bet, ja šādas vienošanās nav, jaunais ārsts stājas rezidentūrā vispārējā kārtībā, ar noteikumu, ka pēc pabeigšanas pieci gadi viņam būs jāatstrādā valsts vai pašvaldības ārstniecības iestādē.

Viena rezidenta piecus gadus gara apmācība valstij maksā ap 24 000 eiro. Atdodot šo summu, jaunais ārsts, saskaņā ar noteikumiem, būšot brīvs no jebkādam saistībām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)