Banner 980x90

Pannas – virtuvē neaizstājams rīks

Foto: 1a.lv
Foto: 1a.lv
Cepta ola, sautējums, ķiploku grauzdiņi un pankūkas. Kas visiem ēdieniem ir kopīgs? Pirmkārt, tie ir ļoti gardi, otrkārt – izcili vienkārši pagatavojami, ja ir panna! Panna virtuvē ir nepieciešama gan gatavošanas profāniem, gan adeptiem. Lasi tālāk un noskaidro, kādai jābūt Tavai jaunajai pannai un cik plašs ir pannu klāsts!

Cik lielu pannu izvēlēties?
Kaut arī katrs pats vislabāk pārzina savus paradumus un jebkurš ieteikums no malas būs ne vairāk un ne mazāk kā vispārīgs, ir daži universāli apsvērumi pannu iegādē.
Ēdāju skaits. Parasti gatavo vienai personai vai vairākām? Jo vairāk ēst gribētāju, jo lielāka panna noderēs. Ja cep tikai vienu olu brokastīs, izvēlies mazāko diametru – šāda panna neaizņems daudz vietas virtuvē un lieliski tiks galā ar uzdevumu.
Ēdienu veids. Gatavo "tradicionālos latviešu" pannā cepamos ēdienus (pankūkas, omlete, kotletes) vai arī mēdz ieslīdēt Āzijas virtuvē (sautētu dārzeņu, rīsu un nūdeļu ēdieni) – attiecīgi Āzijas gala cienītājiem būtu vērts padomāt, vai nepieciešama parasta panna un vokpanna vai tomēr pietiek ar vienu parasto pannu ar augstām malām.
Gatavošanas ieradumi. Izmanto pannu tikai uzsildīšanai? Vai arī nopietnākai gatavošanai? Vienai ēdienreizei vai "uz priekšdienām"? Attiecīgi – jo lielāks vienā reizē pagatavojamā ēdiena apjoms, jo lielāku pannu ieteicams izvēlēties. Ja bieži gatavo sautējumus, pievērs uzmanību malu augstumam.
Vai uz pannas apceptu ēdienu mēdz cept tālāk cepeškrāsnī? Ja tā, tad pievērs uzmanību pannas marķējumam – atsevišķām pannām ir karstumizturīgi rokturi un ārējā virsma, kas ir piemērota lietošanai arī cepeškrāsnī. Attiecīgi – nav jāsmērē vairāki cepšanas trauki, vari apbrūnināto ēdienu turpināt cept cepeškrāsnī.

Kā panna iederas minimālista virtuvē?
Ja esi modernā minimālisma piekritējs, Tev noteikti būs svarīgi, lai panna būtu universāla un spētu pildīt vairākas funkcijas, tādējādi izslēdzot nepieciešamību iegādāties neskaitāmas pannas, katru vienam nolūkam. Universāla izvēle jebkurā gadījumā būs lielāka panna ar vidēji augstām, bet ne pārāk stāvām malām – šādā pannā būs ērti cept gan omletes un pankūkas, gan kotletes un dārzeņus. Pannā ar vertikāli taisnām malām būs grūtāk apgriezt pankūkas, savukārt panna ar zemām malām (speciālā pankūku panna) der tikai specifisku ēdienu cepšanai, bet nederēs sautēšanai.

Foto: 1a.lvFoto: 1a.lv


Pannu veidi un to izmantojums
Atkarībā no tā, cik bieži un ko Tu gatavo, vari piemeklēt savu ideālo pannu, kas atvieglos darbu virtuvē un palīdzēs sasniegt lielisku rezultātu katru reizi.
Standarta pannas – būtībā vienkārša, klasiskas formas panna ar rokturi. Piemērota teju visam – cepšanai, sautēšanai, mērcēm, pankūkām. Atsevišķas pannas, kam ir karstumizturīgs rokturis, var arī likt cepeškrāsnī, lai izceptu līdz galam to, kas pirms tam uz pannas apbrūnināts.
Pannas grilēšanai – pannas ar rievotu virsmu kārdinošo grilēto svītriņu radīšanai. Pannas rievojums nodrošina to, ka taukvielas var notecēt un produkts būs liesāks. Grilēšanas pannas var būt gan čuguna, gan alumīnija ar nepiedegošu pārklājumu, gan nerūsējošā tērauda. Nereti grilēšanas pannas ir taisnstūrveida, tā nedaudz imitējot grila virsmu.
Pannas sautēšanai – dziļākas nekā standarta pannas, bieži ar taisnām malām. Piemērotas tādu ēdienu pagatavošanai, kam patīk ilgi sildīties mitrumā un sautēties – dārzeņu sautējumiem, ātriem ploviem, sacepumiem. It viss, kas pēc savas dabas ir slapjš, šajā pannā pagatavosies lieliski. Dažiem modeļiem ir arī vēl viens papildu rokturis ērtākai satveršanai reizēs, kad pannā ir daudz ēdiena un nesamais ir smags. Sautēšanas pannas visbiežāk ir no alumīnija un nerūsējošā tērauda.
Vokpanna – Āzijas ēdienu gatavošanas standartaprīkojums. Panna, kas pēc formas atgādina bļodu, ar vienu vai diviem rokturiem, dziļa, slīpām malām. Vokpannās ēdienu var gan cept, gan arī vārīt vai tvaicēt.
Pankūku panna – pankūku cienītājiem. Var izdalīt divus veidus – plāno pankūku pannas un pufīgo pankūku pannas. Plānajām pankūkām paredzētās pannas ir ar ļoti zemu apmalīti, lai tās būtu ērti apmest otrādi. Kā likums, plānajām pankūkām ir jābūt pieklājīgā izmērā, tāpēc šo pannu diametrs vidēji ir ap 25 cm – ne mazāks par 22 cm, var būt pat 28 cm. Otrs pankūku pannas veids – pufīgo pankūku panna ar nodalījumiem, kas ļauj pagatavot vienādas apaļas pankūciņas. Šādā pannā lieliski sanāks glītas ābolu, rauga vai kefīra pankūkas, kas cepšanas laikā uzpūšas. Šādi vari palutināt sevi un viesus ar glīti vienādām pankūciņām.

Teju visi ražotāji piedāvā visus minētos pannu veidus. Vai pannas ražotājs ir svarīgs? Lasi tālāk par populārākajiem pannu zīmoliem.

Foto: 1a.lvFoto: 1a.lv
Panna "ar vārdu"?
Automašīnas lietotāji izvēlas pēc zīmola – "bembistus" uzskata par trakiem, par "opeļiem" stāsta anekdotes, ikviens sapņo par "Ferrari". Bet kā ir ar pannām? Vai Tavai pannai ir vārds? Varbūt ir vērts par to padomāt? Pannas ir gana bieži izmantoti virtuves piederumi, lai būtu vērts pievērst uzmanību to kvalitātei, īpašībām un mūža ilgumam. Tālāk daži populārākie pannu pasaules zīmoli.
• "Tefal" pannas – vienas no populārākajām vidējās klases klāstā – laba kvalitāte par pieejamu cenu. "Tefal" pannas ir īpaši zināmas ar savu Thermo-spot punktu – speciālu atzīmi pannas vidū, kas norāda, kad pannas temperatūra ir sasniegusi gatavošanai nepieciešamo siltumu. Tas jo īpaši noderīgi ir tiem, kas ar gatavošanu ir uz Jūs un virtuvē pārāk bieži neparādās. Tāpat visas "Tefal" pannas ir viegli tīrāmas un ar liektām malām, kas ir labi piemērotas dažādu mērču un sautējumu pārliešanai servēšanas traukos. "Tefal" pannas galvenokārt tiek ražotas no alumīnija un alumīnija ar keramikas pārklājumu. Vienmērīgākai siltuma sadalei visām pannām ir īpaši apstrādāta apakšdaļa.
• "Fiskars" pannas – lai arī pirmajā mirklī šķiet, ka "Fiskars" ražo galvenokārt dārza instrumentus, uzņēmuma virtuves piederumu sadaļa ir visai iespaidīga. No nažiem un citiem asiem rīkiem līdz silikona veidnēm, katliem un pannām! "Fiskars" pannas izceļas ar savu kvalitāti, ilgo mūžu un ražošanā izmantotajiem materiāliem – ir pieejamas gan alumīnija, gan nerūsējošā tērauda pannas. Daļa pannu ir aprīkotas ar enerģijas pamatni, kas palīdz pannu uzkarsēt divreiz ātrāk.
• "WMF" pannas – karstumizturīgas, nesaskrāpējamas pannas, kas ražotas no daudzslāņu materiāla. Nepiedegošais virsmas pārklājums ir noturīgs arī pret skābiem ēdieniem, līdz ar to panna netiks sabojāta pat tad, ja vārīsi tajā tomātu pastu vai cepsi etiķī marinētas vistiņas divreiz dienā.
• Čuguna pannas – neaplūkojot atsevišķus zīmolus, arī čuguna pannas ir pieminēšanas vērtas. Mūsdienās tās pamazām atgūst savu popularitāti, un kā nu ne – šīs smagās virtuves veterānes prasa tikai nedaudz vairāk uzmanības nekā modernās līdzinieces, bet spēj sniegt daudz vairāk! Čuguna pannām nav nepieciešams īpaši polsterēts dibens vienmērīgai siltuma sadalei – tās pašas jau ir gana biezas, lai vienmērīgi sadalītu siltumu. Tās uzsilst visai lēni, bet, kad ir uzsilušas, vienmērīgi un kvalitatīvi cep un silda; nav nepieciešama augsta temperatūra, lai uzturētu nepieciešamo cepšanas karstumu. Galvenais, kas jāatceras, lietojot čuguna pannu – pēc mazgāšanas tās virsma ir jāietauko. Taukvielas aizsargās virsmu un palīdzēs saglabāt pannas labās īpašības.

Neatkarīgi no virtuves lieluma un gatavošanas paradumiem, ikvienam ir nepieciešamas vismaz pāris labu pannu, kas noderēs gan gatavošanai, gan uzsildīšanai (gan pašaizsardzībai vēlās nakts stundās – tur čuguna panna būs neaizstājama!). Viedveikalā 1a.lv ir plašs dažādu ražotāju pannu klāsts. Izvēlies jau tūlīt, un saņem ar piegādi kaut rīt!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)