Banner 980x90

Kad veikt dzimumzīmju un citu ādas veidojumu pārbaudi

Āda ir mūsu lielākais orgāns, par kura veselību jārūpējas ik dienu, atbilstoši to kopjot un saudzējot. Tas nozīmē arī došanos pie ādas ārsta jeb dermatologa, ja ir aizdomas par ādas saslimšanām vai ir kādas sūdzības. Ļoti būtiska ir ādas veidojumu pārbaude. To profilaktiskos nolūkos būtu nepieciešams veikt ikvienam, jo ādas slimību, it īpaši melanomas, gadījumu skaits katru gadu pieaug, kā arī slimo arvien jaunāki cilvēki. 

Uzziniet, kādos gadījumos noteikti jāveic dzimumzīmju un citu ādas veidojumu pārbaude pie dermatologa!

Ģimenē kādam bijusi ādas onkoloģiskā saslimšana
Nosliece uz onkoloģiskām slimībām var tikt ģenētiski mantota. Ja ģimenē kāds slimojis ar melanomu vai citām onkoloģiskajām saslimšanām, tad noteikti jāievēro lielāka piesardzība un profilaktiski jāveic ādas veidojumu pārbaude. Agrīna diagnostika ir viens no būtiskiem faktoriem, lai varētu runāt par veiksmīgu un pilnīgu atveseļošanos no onkoloģiskajām slimībām. Ja nezināt, ar ko slimojuši jūsu asinsradinieki, tad ir ļoti svarīgi šādu informāciju apkopot.

Uz ķermeņa ir daudz dzimumzīmju un citu veidojumu
Jo vairāk uz ķermeņa ir dažādu ādas veidojumu, jo lielāks risks, ka var attīstīties ādas saslimšanas. Tāpēc ir būtiski regulāri veikt ādas veidojumu pārbaudi un monitorēt tos. Dermatologs, veicot izmeklējumus, var saglabāt attēlus un pēc tam salīdzināt ar nākamajos gados uzņemtajiem, lai novērtētu izmaiņas.

Pēc sauļošanās sezonas
UV starojuma ietekmes dēļ mūsdienās apzināta un intensīva sauļošanās vispār netiek rekomendēta. Pat vienkārši uzturoties saulē, jāizmanto saules aizsargkrēms. Gada siltajos mēnešos saules staros sanāk pavadīt diezgan daudz laika. Tas var provocēt ādā un tās veidojumos nevēlamas izmaiņas. Tāpēc labākais brīdis profilaktiskām pārbaudēm pie dermatologa ir tieši rudenī.

Ādas veidojumi mainījuši izskatu vai izmēru
Savas dzimumzīmes un citi ādas veidojumi regulāri jāapskata arī mājās spoguļa priekšā. Jācenšas piefiksēt, cik lieli un kādā stāvoklī ir veidojumi, lai vajadzības gadījumā spētu pamanīt izmaiņas. Būtiskākie signāli, kurus nedrīkst ignorēt, ir veidojuma izmēra palielināšanās, asiņošana, kreveles, izplūdušas malas, nieze, mitrošana. Ja iepriekš veselam un pēc izskata normālam veidojumam parādījušās kādas no šādām izmaiņām, tad jādodas pie dermatologa.

Uzradušies jauni ādas veidojumi
Lai gan jaunas dzimumzīmes un ādas veidojumi var ik pa laikam parādīties visas dzīves garumā, tomēr vajadzētu būt vērīgiem, ja parādās kāds jauns un aizdomīgs veidojums, brūns pleķis. Vienmēr ir drošāk to parādīt savam dermatologam un pārliecināties, ka tas nav ļaundabīgs.

Vēlaties atbrīvoties no ādas veidojuma
Nereti dzimumzīmes un citi ādas veidojumi traucē un atrodas vietās, kur neizskatās estētiski. Tāpēc saprotama ir vēlme likvidēt šādus veidojumus. Ar modernajām lāzera iekārtām to var paveikt ātri un mazinvazīvi. Tomēr, lai likvidētu veidojumu, vispirms tas jāpārbauda un jāpārliecinās, ka nav ļaundabīgs. 

Ādas veidojums ticis traumēts
Traumas ir vēl viens no riska faktoriem, kas var provocēt ļaundabīgas izmaiņas ādā un tās veidojumos. Tāpēc, ja āda un tās veidojumi tikuši traumēti, vēlams doties pie dermatologa un veikt pārbaudes, lai pārliecinātos, ka traumai nav seku, kas vēlāk var pārvērsties nopietnā slimībā.

Izmantots solārijs vai āda apdegusi saulē
Dermatologi nevienam neiesaka izmantot solāriju, jo tas tiešā veidā saistīts ar paaugstinātu risku attīstīties melanomai. Ja tomēr solārijs kādu laiku bijis daļa no jūsu dzīves, kā arī tad, ja intensīvi esat sauļojušies dabīgā saulē, varbūt pat guvuši apdegumus, noteikti jāveic ādas apskate un ādas veidojumu pārbaude pie dermatologa. Ārsts varēs novērtēt, kādas sekas tas atstājis uz ādas veselību, un rekomendēs, kā turpmāk visefektīvāk uzraudzīt ādas veselību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)