Banner 980x90

Autokrēsliņi un to izvēle: noderīga informācija vecākiem

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Gatavojoties mazuļa ienākšanai ģimenē, viens no svarīgākajiem pirkumiem, no kura nekādi nevar un nedrīkst izvairīties, ir autokrēsliņš, jo bērns automašīnā drīkst atrasties tikai autokrēsliņā. Tas nozīmē, ka jau mājupceļā no dzemdību iestādes, krēsliņš būs nepieciešams. Kādu autokresliņu izvēlēties? Kādiem parametriem jāpievērš uzmanība? Kā krēsliņu pareizi lietot? Šie un vēl daudzi citi jautājumi aktuāli vecākiem, kuri gatavojas šim svarīgajam pirkumam un pēta plašo piedāvājumu. Ar noderīgu informāciju dalās "Chicco", kurš ražo un izplata vienus no industrijā augsti novērtētiem autokrēsliņiem. 

Kādi autokrēsliņi ir pieejami un kādu izvēlēties
Vecākiem jārēķinās, ka ar laiku vajadzēs iegādāties divus vai trīs dažādus autokrēsliņus, jo katrai svara un vecuma kategorijai ir paredzēti citas konstrukcijas autokrēsliņi. 

No dzimšanas līdz 9 kg vai 13 kg – tas būs pirmais krēsliņš, kas nepieciešams mazulim. Tas paredzēts lietošanai guļus stāvoklī un jāstiprina pretēji braukšanas virzienam, lai straujas bremzēšanas laikā būtu mazāka slodze uz mugurkaulu, kas vēl ir vājš. Šajā krēsliņā mazulis nedrīkst atrasties sēdus stāvoklī, jo viņa anatomija pirmajos dzīves mēnešos tam nav piemērota. 

No 9 kg līdz 18 kg vai 36 kg – tas būs bērna otrais autokrēsliņš, kurš jāsāk izmantot tad, kad pirmajā krēsliņā mazulim vairs nav ērti, viņš no tā izaudzis, jau sācis stabili sēdēt un sasniedzis svaru, kas atbilst nākamajam krēsliņa līmenim. Speciālisti tomēr vecākiem ieska izvēlēties vispirms autokrēsliņu, kurš ir līdz 18 kilogramiem, jo krēsliņš, kurš paredzēts līdz 36 kilogramiem, sākumā bērnam var būt par lielu, ja viņš tikko sācis sēdēt un sver nedaudz vairāk kā 9 kilogramus. Otrais variants vecākiem šķiet vilinošāks, jo ļauj ietaupīt un izvairīties vēl no trešā krēsliņa pirkšanas. Tomēr no drošības un ērtību viedokļa labāka izvēle būs krēsliņš, kas paredzēts svaram no 9 līdz 18 kg. Pieņemams risinājums vēl būs autokrēsliņi, kuri ir pārveidojami un pielāgojami bērna augumam, tie aug bērnam līdzi.

• No 18 līdz 36 kg – šis krēsliņš jau paredzēts lielākiem bērniem un derēs vismaz līdz 12 gadu vecumam. Ar ko tas atšķiras no paliktnīša? Tam ir klāt arī muguras atbalsta daļa un iespēja bērnu piefiksēt ne tikai ar auto drošības jostu, bet arī krēsliņa stiprinājumiem. No drošības viedokļa šāda izvēle ir labāka par paliktni, ko bieži vien vecāki izvēlas šajā vecuma posmā, lai automašīnā būtu vairāk vietas. Kā arī paliktni ir ērtāk lietot. Bet drošības speciālisti tomēr iesaka lietot autokrēsliņu, kas paredzēts šim vecumam, jo tas sniedz lielāku drošību, ļauj bērnam arī ērtā pozā gulēt, atbalsta muguru un ļauj noturēt pareizu sēdus pozīciju, kas sadursmes brīdī ir ļot svarīgi, lai gūtu mazāk traumu.

Publicitātes fotoPublicitātes foto


Kur pirkt autokrēsliņu un kam jāpievērš uzmanība
Jauni autokrēsliņi nav lēts pirkums. Ar to ir jārēķinās un laikus jāieplāno līdzekļi. Tāpēc arī daudzi vecāki vispirms meklē lietotus krēsliņus, ko var iegādāties izdevīgāk. Protams, ka to var darīt, bet jābūt arī uzmanīgiem un kritiskiem, izvērtējot krēsliņa stāvokli. Piemēram, autokrēsliņš, kurš jau bijis lietots sadursmes laikā, pēc tam nav uzticams, jo var būt bojāti kādi no drošības mehānismiem. Bet, pērkot lietotu, to īsti nevar zināt. Tāpēc, ja vecāki vēlas apziņu, ka automašīnā ir parūpējušies par maksimālu drošību savam bērnam, tad labāk pirkt jaunu krēsliņu pie licencēta pārdevēja – bērnu preču veikalā vai interneta veikalā. 

• Jāpievērš uzmanība sertifikātiem. Katram krēsliņam klāt ir pievienota informācija par to, kas to ražojis, vai tas ir sertificēts un pārbaudīts triecienu testos. Tas ir ļoti būtiski, lai bērnam iegādātos drošu un ergonomisku autokrēsliņu. 
• Materiāls un mīkstums. Labāka izvēle būs elpojošs un ērti kopjams materiāls, kas mazinās iespēju, ka bērns svīst. Tāpat jāpatausta, cik mīkstas ir iekšējās malas un sēžamā daļa, zona, kur atbalstās galva, jo arī tas ir svarīgi trieciena brīdī, lai maksimāli pasargātu galvu. Tas ietekmē arī bērna ērtības.
• Piecu punktu drošības josta. Tā ir neatņemama sastāvdaļa, ar ko aprīkoti droši un mūsdienīgi autokrēsliņi. Josta stiprinās pāri pleciem un starp kājām.

Publicitātes fotoPublicitātes foto
Autokrēsliņš jālieto pareizi
Lai cik droši būtu autokrēsliņi, svarīgi ir tos arī pareizi lietot, citādi bērns nebūs pasargāts. Autokrēsliņš automašīnā jāiestiprina tieši tā, kā norādījis ražotājs. Krēsliņam ir jāatbilst bērna vecumam un svaram, galva nedrīkst būs virs krēsliņa. Svarīgi atcerēties, ka drošības jostas ir jāstiprina zem biezās jakas vai kombinezona, kas ir aktuāli ziemā. Vecāki bieži pieļauj šo kļūdu, liekot jostas ir virs biezas jakas. Bet tad tās nepilda savu funkciju un nepiefiksē bērnu. Automašīnas priekšējā sēdeklī autokrēlsiņu var likt tikai tad, ja ir atslēgts drošības spilvens. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)