Banner 980x90

Aptauja: vidzemniekus studēt tālmācībā mudinātu laika un finanšu ietaupījums

Izvērtējot būtiskākos iemeslus, kas mudinātu apgūt jaunu profesiju tālmācības ceļā, vidzemnieki kā svarīgāko iemeslu min iespēju apgūt jaunas zināšanas, ietaupot laiku un finanses (66%), pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informē Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) Sabiedrisko attiecību un informācijas daļas vadītāja Ligita Āzena.

Tikmēr kurzemnieki atzīmējuši iespēju studēt no jebkuras vietas (57%), zemgalieši - iespēju veidot savu studiju grafiku (39%), bet latgalieši - iespēju tālmācībā apgūt ilgtspējīgu profesiju (36%) – tā liecina Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) un Liepājas Universitātes (LiepU) decembrī veiktais pētījums.

Ejot laikam līdzi un apzinoties aktuālās tendences izglītības sistēmā, RPIVA sadarbībā ar LiepU ir izveidojusi un licencējusi pilna laika tālmācības profesionālā bakalaura studiju programmu "Sākumskolas un pamatskolas mācību priekšmetu skolotājs". Šī ir pirmā programma Latvijā, kas sniedz iespēju tālmācībā apgūt skolotāja profesiju.

"Veidojot tālmācības profesionālā bakalaura studiju programmu "Sākumskolas un pamatskolas mācību priekšmetu skolotājs", esam ņēmuši vērā citu valstu pieredzi, kurās šāda veida studijas ir attīstītas augstā līmenī, piemēram, Skandināvijā un ASV. Tālmācības programmas ietvaros būs iespējams visus materiālus lejuplādēt internetā, kā arī konsultācijas ar pasniedzējiem un dažādu studiju darbu aizstāvēšana būs pieejamas tiešsaistes vidē," norāda RPIVA rektore, Dr.biol. Daina Voita. Lēmums par šādas tālmācības programmas izveidi pieņemts, balstoties uz lielo interesi par iespēju mācīties attālināti, kā arī izvērtējot ārvalstu pieredzi šajā jomā. 

Kā liecina abu augstskolu kopīgi veiktais pētījums, vērtējot būtiskākās priekšrocības, ko sniedz studijas tālmācībā, vidzemnieki biežāk nekā citu reģionu iedzīvotāji min iespēju studēt, ietaupot laiku un finanses (30%), savukārt kurzemnieki par vienu no būtiskākajām priekšrocībām atzīmējuši iespēju studēt, atrodoties jebkurā pasaules vietā (60%). Pētījuma dati arī liecina, ka Zemgales iedzīvotājiem visbūtiskākā priekšrocība šķiet brīvi pieejama izglītība visiem neatkarīgi no vecuma, izglītības, nodarbošanās vai dzīvesvietas (79%), bet Latgales iedzīvotājiem – iespēja papildināt savas profesionālās zināšanas tiem, kuri jau apguvuši profesiju (21%). 

Vairāk nekā puse aptaujāto arī piekrīt, ka tālmācība ir praktisks risinājums, kā risināt latviešu reemigrācijas jautājumus. Šādu viedokli vidzemnieki (36%), latgalieši (36%) un zemgalieši (35%) skaidro ar pārliecību, ka tālmācība ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem dotu iespēju apgūt profesiju, līdztekus strādājot. Zemgales (15%) un Latgales (14%) iedzīvotāji arī norādījuši, ka tālmācība nodrošina nepārtrauktu saikni ar Latviju. Savukārt vidzemnieki kā vēl vienu būtisku iemeslu min to, ka tālmācībā iegūtā profesija aizbraukušajiem nodrošinātu labāku darbu Latvijā (20%). 

Vērtējot studiju nozares, kuras būtu vispiemērotākās tālmācības formātam, vairāk nekā puse vidzemnieku atzīmējuši ekonomiku (60%). Tikmēr Kurzemes iedzīvotāji (50%) kā piemērotākās studijas min valodniecību un literatūru, zemgalieši (42%) psiholoģiju, savukārt Latgales iedzīvotāji (25%) – pedagoģiju. 

Visu reģionu pārstāvji uzsvēra, ka Latvijas valstij vajadzētu atbalstīt tālmācību, kā nozīmīgāko iemeslu minot to, ka tālmācība dotu vairāk iespēju apgūt izglītību reģionu iedzīvotājiem. Šādam viedoklim piekrīt 56% vidzemnieku, 50% zemgaliešu, 42% latgaliešu un 40% kurzemnieku. 

Turklāt, jautāti, kādas pārmaiņas tālmācība varētu radīt Latvijas izglītības nozarei, visu reģionu iedzīvotāji lielākoties norādījuši vienkāršāku jaunu zināšanu/augstākās kvalifikācijas iegūšanu pedagogiem, kuri dzīvo reģionos. Šādu viedokli pauduši 64% vidzemnieku, 60% latgaliešu, 53% kurzemnieku un 50% zemgaliešu. Jāpiebilst, ka vidzemnieki biežāk nekā citu reģionu iedzīvotāji kā pārmaiņas minējuši arī jaunu pedagogu pieplūdumu nozarei (21%), savukārt zemgalieši - citu profesiju pārstāvju ērtu pārprofilēšanos uz pedagoģijas profesiju (33%). 

Ziemas uzņemšana studijās norisinās no 15.decembra līdz 14.janvārim. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)