Banner 980x90

Aktuāla pārtikas drošība uzņēmumā? Ieskaties un uzzini, kā to uzlabot!

Foto: Pixabay.com / Mogens Petersen
Foto: Pixabay.com / Mogens Petersen
Pārtikas ražotnēs, restorānos un kafejnīcās strādājošajiem uzmanība jāpievērš ne tikai produktu kvalitātei, bet arī dažādu drošības pasākumu ievērošanai – darbiem jānorit saskaņā ar likumā noteiktām pārtikas drošības un higiēnas normām.

Tas, kā tiek organizēts ikdienas darbs uzņēmumā, protams, lielā mērā atkarīgs no tā  specifikas un individuālām prasībām. Taču, ja pārtikas drošība Tavā uzņēmumā ir viena no galvenajām prioritātēm un Tu vēlies strādāt saskaņā ar visaugstākajiem kvalitātes un higiēnas standartiem, noderīgi būs vairāki ieteikumi. Tie ne tikai palīdzēs ievērot likumā noteiktās normas, bet arī uzlabos konkurētspēju un liks klientiem atgriezties. 

Roku mazgāšana
Viena no pamatlietām ir rūpīga roku mazgāšana. Lai nodrošinātu higiēnas prasību ievērošanu, uzņēmuma darbiniekiem rokas jāmazgā regulāri – pirms darba uzsākšanas, darba laikā, kā arī uzreiz pēc atgriešanās no pārtraukuma. Un šim nolūkam jālieto antibakteriālas ziepes vai specializētie šķīdumi. 

Higiēnas prasībām atbilstošs apģērbs 
Pārtikas nozarē strādājošo darba apģērbam jābūt tīram un akurātam, turklāt jebkādu rotaslietu nēsāšana darba laikā ir stingri aizliegta. Strādājot ar pārtikas produktiem, jāvalkā arī cepurīte un jāizmanto vienreiz lietojamie cimdi, kuri regulāri jāmaina.

Temperatūras prasību ievērošana
Lai nodrošinātu teicamu pārtikas produktu kvalitāti un drošību, jāseko līdzi arī temperatūras prasībām – turklāt ne tikai produktu uzglabāšanas, bet arī  transportēšanas un izkraušanas laikā. Īpaši tas attiecas uz svaigiem un saldētiem produktiem – to temperatūras mērījumus jāveic regulāri, pat vairākas reizes dienā.

Ja uzņēmumā tiek ražoti arī gaļas izstrādājumi, uzmanība jāpievērš arī gaļas iekšējai temperatūrai cepšanas procesā – tai jāatbilst vismaz minimālajai drošajai pārtikas temperatūrai, kas ir 69 grādi.

Veiksmīgi organizēts noliktavu darbs
Ja uzņēmumā ir lielas pārtikas noliktavas, būtiska nozīme ir arī darbu organizēšanai tajā. Pārtikas apritei vajadzētu notikt pēc principa: vispirms tiek izmantoti tie produkti, kas tur ievietoti pirmie. Turklāt šo principu vajadzētu paturēt prātā ne tikai uzturoties noliktavās, bet arī tukšojot ledusskapjus un saldētavas uzņēmuma virtuvē.

Inventāra uzturēšana
Liela nozīme ir arī rūpēm par inventāru – vienmēr jāseko līdzi, lai saldētavu, ledusskapju, grilu un citu ierīču temperatūra atbilst noteiktajām normām, tās tiktu regulāri mazgātas un dezinficētas.

Pārtikas drošības standartu ievērošana un darbu organizēšana saskaņā ar noteiktajām vadlīnijām vienmēr ir kas vairāk par sekošanu likumam. Tas palīdz veidot arī uzņēmuma tēlu un attiecības ar klientiem, piedāvājot viņiem drošus un kvalitatīvus produktus. 

Vai zināji?
Dažādu veidu apmācības pārtikas drošības jautājumos tiešsaistē piedāvā mācību centrs Webapmaciba.lv. Šis centrs piedāvā apgūt pamatkursu "Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā", kas nepieciešams pārtikas nozarē strādājošajiem. Aicinām apskatīt centra piedāvājumus – Tev nebūs jātērē laiks ceļā un mācīties varēsi sev ērtā brīdī, sēžot dīvānā savās mājās!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)