Banner 980x90

Pētījums: Neskatoties uz mainīgo biznesa vidi, augusi cilvēku vēlme sākt uzņēmējdarbību

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Neskatoties uz mainīgo Latvijas biznesa vidi un spēles noteikumiem, pēdējo četru gadu laikā audzis to iedzīvotāju skaits, kas vēlas sākt savu biznesu, liecina "Swedbank" Finanšu institūta veikta pētījuma dati.

Vēlmi tuvākajā laikā uzsākt savu biznesu šogad atzinuši 25% aptaujāto, kamēr 2012.gadā tādu bija 20%.

Populārākā joma, kurā varētu uzsākt savu biznesu, ir tirdzniecība, ko norādījuši 19% aptaujāto. Seko pakalpojumu sektors ar 14%, ražošana ar 11%, lauksaimniecība ar 10% un tūrisms vai ēdināšanas joma ar 9%. Salīdzinot ar iepriekšējos gados veiktām aptaujām, uz pusi augusi vēlme sākt biznesu rūpniecībā, kamēr būtiski sarukusi vēlme iesaistīties transporta biznesā.

Savu biznesu uzsākt plāno 36% vīriešu un 18% sieviešu. 37% no tiem, kas vēlētos veidot savu biznesu, ir vecumā no 35 līdz 44 gadiem. Uzņēmējdarbībā iesaistīties vienlīdzīgi plāno gan Rīgas, gan lauku iedzīvotāji - 28%.

Runājot par būtiskākajiem šķēršļiem biznesa uzsākšanai, aptaujātie minēja nepietiekamu starta kapitālu, nepiemērotu ekonomisko situāciju, dzīvotspējīgu biznesa ideju trūkumu, sarežģītu uzņēmuma reģistrācijas procesu, kā arī zināšanu trūkumu.

Salīdzinot ar iepriekšējos gados veiktām aptaujām, iedzīvotāji šogad bijuši daudz bažīgāki par ekonomisko situāciju, kā arī negatīvāk vērtē uzņēmuma reģistrācijas procesu. No otras puses uzlabojies aptaujāto vērtējums par savām personīgajām spējām - zināšanām, drosmi un motivāciju.

Runājot par to, kas kavē iedzīvotājus no papildu ienākumu gūšanas, 29,8% norādīja uz laika trūkumu, 29,4% - uz birokrātijas šķēršļiem, bet 28,8% - uz nepārliecinātību par savām zināšanām un prasmēm. Tāpat cilvēkus kavē līdzekļu trūkums, bailes kļūdīties un iespēja zaudēt savu pamatdarbu.

Pētījums veikts šā gada oktobrī sadarbībā ar "Snapshots", aptaujājot 716 iedzīvotājus Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku teritorijās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)