Banner 980x90

Lai pasargātu mājokli, jāuzstāda dūmu detektori

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Ugunsgrēku izraisa nomesta cigarete, pārkarsis elektrības vads vai apkures iekārtas, kas ziemā strādā ar lielāku slodzi vai tiek nepareizi ekspluatētas. Statistika liecina, ka visbiežākais nopietnu ugunsgrēku laiks ir starp plkst.24.00 un plkst.6.00, kad lielākā daļa cilvēku ir aizmiguši un nespēj ātri reaģēt uz bīstamu situāciju. Vairums nāves gadījumu cēlonis ir saindēšanās ar dūmiem. Vislabākais veids, kā pasargāt savas mājas un gūt iespēju būt laikus brīdinātam, ir dūmu detektoru uzstādīšana. Tagad ražotāji tos piedāvā ar labu dizainu un dažādās krāsās, tā ka tie iederas pat vissmalkākajā interjerā. Detektori iegādājami celtniecības un elektroinstalācijas preču veikalos, tomēr vislielākā izvēle būs specializētajos ugunsdzēsības preču veikalos.

Dūmu detektori ir mazas ierīces, kas atpazīst ugunsgrēku un paziņo par to. Tas iespējams dūmu daļiņu dēļ, kas izplatās gaisā un iekļūst detektora detekcijas restītēs. Optiskais dūmu detektors (ODD) darbojas šādi: dūmu daļiņas no degoša objekta nonāk līdz detektora tumšajam nodalījumam, kur tās tiek apgaismotas ar nelielu gaismas staru. Dūmu daļiņu atspulgs tiek fiksēts ar gaismas jutīgu aprīkojumu, kas iedarbina avārijas signalizāciju. Jonu dūmu detektorā (JDD) notiek dūmu daļiņas jonizācija, tās elektriski uzlādējot ar nelielu radioaktīva avota palīdzību. Šādiem detektoriem jābūt apzīmētiem ar starptautisku radiācijas simbolu. Šīs divas sistēmas atšķirīgi reaģē uz noteiktu dūmu daļiņu veidiem. ODD darbība ir atkarīga no daļiņu izmēra un izplatīšanās iespējām, savukārt JDD darbība ir atkarīga no daļiņu daudzuma apjoma. Speciālisti uzskata, ka ODD gruzdēšanu parasti konstatē ātrāk nekā JDD. Abu detektoru tipi parasti aprīkoti ar bateriju, daži modeļi var tikt savienoti vienotā sistēmā.

Līdz ar degošu audumu, mēbeļu un lielu daudzumu elektroiekārtu lietošanu interjerā ugunsgrēks bieži sākas kā gruzdēšana. Tā ir tipiska dūmus radoša uguns, kas pieaug un izplatās samērā lēni. Dūmu izdalīšanās savukārt ir diezgan intensīva un satur lielu daudzumu toksiskas gāzes. Dūmi lēni izplatās apkārtējā vidē un izplata lielu daudzumu kvēpu daļiņu, kuri bieži ātri atdziest līdz istabas temperatūrai un nesasniedz griestus. Var gadīties, ka viens dūmu detektors nenostrādā, tāpēc mājās jābūt uzstādītām vairākām ierīcēm. Dažkārt ugunsnelaime rodas, strauji aizdegoties papīram, aizkariem, svecēm vai degošiem šķidrumiem – veidojas atklāta liesma, telpā izplatās mazas, karstas dūmu daļiņas un bieži viss sāk liesmot jau pēc trīs minūtēm. Speciālisti uzskata, ka šādos apstākļos jonu detektors ir efektīvāks, jo tas labāk reaģē uz mazām dūmu daļiņām. Apstākļos, kur dūmu detektoru var ietekmēt mitrs gaiss, gaiss no virtuves krāsns vai vannasistabas, dūmu detektors var radīt viltus trauksmi. Šādās istabās jābūt uzstādītiem karstuma detektoriem.

Indīgā tvana gāze (CO), ko nevar saredzēt vai sajust, jo tai nav krāsas un smakas, ir biežākais iemesls nāves gadījumiem ugunsgrēka laikā. Tādējādi tā var ietekmēt cilvēka organismu, pirms viņš to pamana. Nokļūstot asinīs, CO atņem tās spēju transportēt skābekli. Lai nelaime nenotiktu, speciālisti iesaka uzstādīt CO detektoru (tas gan neaizstāj dūmu detektoru), kas reaģē, īsā laika periodā CO līmenim sasniedzot noteiktu līmeni. CO detektoriem jābūt savstarpēji saistītiem ar dūmu detektoriem.

Drošības garantijas pieaug, ja izmanto vairāku veidu detektorus. Kārtīgi jāizvērtē, kāds detektora tips kurai telpai ir piemērots un kurā vietā tas ir jāuzstāda. Jo īsāka distance detektoram no uguns, jo ātrāk tas noreaģēs. Mājokļiem ar lielu istabu skaitu jābūt aprīkotiem ar savstarpēji saistītiem dūmu detektoriem, lai, nostrādājot vienam, reaģētu visi reizē. Ieteicama centralizēta enerģijas padeve, kas nodrošinās uzraudzības vieglumu – nebūs jāseko līdzi baterijas līmenim visās ierīcēs. Centrālais izvietojums pie griestiem ir visefektīvākais dūmu detektēšanai. Istabās ar slīpajiem griestiem detektors jāuzstāda 100 cm no griestu augstākā punkta. Vairākstāvu mājās nepieciešams vismaz viens detektors katrā stāvā, vēl labāk izvietot savstarpēji saistītus detektorus katrā istabā visos stāvos.

Uzziņa

Norvēģijā konstatēts, ka uzstādītie dūmu detektori samazinot nāves gadījumus mājas ugunsgrēkos par 20 – 30% gadā. Ne velti arvien vairāk valstu ievieš prasību privātmājās obligāti uzstādīt dūmu detektoru, kam jāatbilst EN14604 standartam. Mājas dūmu detektori ir domāti lietošanai dzīvojamās mājās, privātmājās, vasarnīcās un mobilās mājās, tos uzstāda visās mājās tā, lai guļošs cilvēks varētu tos sadzirdēt. Mājās, kur evakuāciju izeju ir maz, ieteicama profesionālu dūmu detektoru uzstādīšana.

Raksts tapis sadarbībā ar 
Latvijas AvīzeLatvijas Avīze

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)