Banner 980x90

Klūdziņu pinēji Gulbenes novadā un apkaimē gatavi jauniem izaicinājumiem

Foto: Ieva Čīka/ LETA
Foto: Ieva Čīka/ LETA
Svētdien, 8.maijā noslēdzās pieaugušo neformālās izglītības programmas "Klūdziņu grozu pīšanas pamati" nodarbības Druvienas pamatskolā, pilsētas informācijas portāls Gulbene24.lv uzzināja Gulbenes novada pašvaldībā.

Tās sākās martā, kad meistare Inese Zvejniece vadīja pirmās nodarbības 11 dalībniekiem no Druvienas, Lizuma, Stāmerienas, Mālmuižas, Gulbenes, Jaungulbenes, Lejasciema, Rankas, Kārkliem un Mārupes.

Programmas mērķis bija, lai, apgūstot klūdziņu pīšanas prasmes, iedzīvotājiem būtu iespēja ekonomēt savu ģimenes budžetu, vairākas lietas pagatavojot pašiem. Ar laiku apgūstot tās ļoti labā līmenī - iespēja sākt savu uzņēmējdarbību, kļūt pašnodarbinātiem. Līdz šim ir pieredze, ka vairāki iepriekšējo programmu dalībnieki rokdarbus izgatavo ne tikai sev un savas ģimenes vajadzībām, bet ar saviem izstrādājumiem piedalās pagasta rudens un pavasara tirgos, tirdziņos Gulbenes novada svētkos un Druvienas cilts pasākumos, kā arī darinājumus bieži izmanto kā dāvanas draugiem un radiniekiem.

Programmas dalībnieki apguva teorētiskās un praktiskās zināšanas par klūgu pīšanai nepieciešamajiem materiāliem un to iegūšanu, sagatavošanu, nepieciešamo aprīkojumu un darbarīkiem. Paši vāca klūgu materiālu, mizoja to un šķiroja. Guva ieskatu par dažādiem klūgu pinumu izstrādājumiem. Apmācību noslēgumā, 8.maijā, katrs dalībnieks patstāvīgi nopina savu grozu.

Apmācības noritēja ļoti pozitīvā gaisotnē. Dalībnieki atzina, ka jauniegūtās zināšanas un prasmes noteikti pilnveidos, turpinot pīt grozus. Šī nodarbošanās kļūs par patīkamu vaļasprieku un aizraušanos, kas neprasa finansiālus ieguldījumus, vien pašu laiku un vēlēšanos darīt. Rezultāts ir iepriecinošs visiem – gan pašiem, gan draugiem un paziņām.

Dalībnieku ļoti svarīga atziņa bija: "Tikai pats iepazīstoties ar šo amata prasmi, uzzinot, cik daudz laika un enerģijas prasa klūdziņu pīšana, pavisam citādām acīm tirgos skatīšos uz pinumiem un pīšanas meistariem. Tagad zinu, cik patiesībā vērtīgi ir šie izstrādājumi!"

Programmas dalībnieki viennozīmīgi izteica vēlmi turpināt klūdziņu pīšanas apguvi – gan sloksnīšu pinumus, gan citus apaļo klūdziņu izstrādājumus. Viņi vēlreiz labprāt atgrieztos Druvienā pie sirsnīgās un zinošās pasniedzējas Ineses Zvejnieces.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)