Banner 980x90

Gulbenes novadā notiks pirmie mūsdienu tautas mūzikas svētki "Radagars"

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
No 19.augusta līdz 21.augustam Gulbenes novada Druvienas pagasta "Silmačos" notiks pirmie mūsdienu tautas mūzikas svētki "Radagars" - līdz šim nebijis brīvdabas pasākums, kas apvieno latviešu senču gudrību un laikmetīgās kultūras pieredzi.

Kā aģentūru LETA informēja mūsdienu tautas mūzikas svētku "Radagars" koordinatore Linda Kairova, svētki gan lielus, gan mazus dalībniekus priecēs ar tautas un populārās mūzikas koncertiem, latviešu un citzemju dejām, dažādām amatniecības, muzikālajām un izglītojošajām darbnīcām, kā arī mājražotāju un amatnieku tirdziņu.

"Mūsdienās, kad radošums lielākoties kļūdaini tiek balstīts tikai uz prāta konstrukcijām un intelektuālu sāncensību, ir tik svarīgi veidot apstākļus un notikumus, kuros iespējama autentiska, mistiska pieredze. Tādos notikumos dzimst jēgpilnas lietas, kas aizkustina līdz dvēseles dziļumiem. "Radagars" būs tieši tāds - cilvēcīgs, skarošs, dvēselisks ietvars, kura radītāji nepastarpināti būs visi klātesošie. Caur mūziku, darbību, kopā sanākšanu radīsies jauna apziņa, kas, cilvēkiem dodoties mājās, turpinās vibrēt viņu ikdienas darbos, emocijās, radītajā," stāstījusi viena no svētku līdzradītājām Inese Indāne.

Svinētāji Druvienā gaidīti jau piektdienas, 19.augusta, vakarā, lai iepazītu apkārtni, cits citu un pavadītu maģisku svētku vakaru, dziedot un dejojot pie svētku ugunskura. Sestdienā svētki sasniegs savu kulmināciju un pārsteigs ne tikai ar koncertiem un dejām, bet plašām iespējām radoši izpausties un mācīties katram pašam, lai svētdien dalībnieki dotos mājās pozitīvu emociju, jaunu ideju, prasmju un iedvesmas pilni.

Muzikālo baudījumu visas dienas garumā nodrošinās pašmāju postfolkloras grupas "Dārdi" un "Daba San", grupa ar muzikāli romantisku skanējumu "Young and The Oak People", kā arī akordeonists, komponists un folkmūziķis no Igaunijas Kulno Malva. Par muzikāli daudzveidīgu skanējumu un laikmetīgu atmosfēru rūpēsies par folk-hip-hop žanra aizsācēju dēvētais Misters un elektroniskās mūzikas pārstāvis, bītmeikers Noitro.

Tāpat visas dienas garumā gan lieli, gan mazi svētku svinētāji aicināti uz izglītojošām darbnīcām un amatnīcām. Meistaru vadībā būs iespēja gan pašam izgatavot savu mūzikas instrumentu, gan iemācīties tā spēles pamatprincipus. Interesenti varēs "šeptēties pa ķēķi", apgūstot maizes cepšanas tradīcijas un svaigēšanas smalkumus, piedalīties iedvesmojošās sarunās, apgūt pirtzinības, darināt ādas pastalas, koka karotes un dažādos citos veidos ļaut vaļu savai radošajai enerģijai jeb "radagaram".

Savu kulmināciju svētki sasniegs ar "Lielo radīšanas stāstu" sestdienas vakarā - tā tapšanā, uz vietas improvizējot, iesaistīties aicināts ikviens svētku dalībnieks. Stāstu par radošās uguns meklējumiem muzikālās skaņās ietērps kopprojekti starp mūsdienu tautas mūzikas grupām un tādiem māksliniekiem kā Raimonds Tigulis, Leila Alijeva, Lauris Valters, Inin Nini. Pēc koncerta visi aicināti uz garo danču nakti - gan ar latviešu, gan cittautu dančiem Rīgas Danču kluba vadībā.

Plašāk ar svētku programmu iespējams iepazīties mājaslapā "www.radagars.lv". Biļetes iespējams iegādāties mājaslapā "ekase.lv".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)