Banner 980x90

Gulbenes novadā atzīmēs Bibliotēku nedēļu

Foto: Edijs Pālens/LETA
Foto: Edijs Pālens/LETA
No pirmdienas, 18.aprīļa līdz svētdienai, 24.aprīlim Latvijā atzīmē Bibliotēku nedēļu. Šogad tās moto ir "Attiecības. Sadarbība. Kopiena". Arī Gulbenes novada bibliotēkā šajā nedēļā plānotas dažādas aktivitātes, pilsētas informācijas portāls Gulbene24.lv uzzināja Gulbenes novada pašvaldībā.

No 18.aprīļa līdz 24.aprīlim bibliotēka izsludina akciju "Aizmāršīgo lasītāju dienas". Šī akcija piedāvā iespēju aizkavētos izdevumus nodot, nemaksājot soda naudu par kavējumu, kā arī iespēju atjaunot bibliotēkas abonementu tiem lasītājiem, kuri savulaik nav varējuši nomaksāt kavējuma naudu. Iespējams izmantot arī grāmatu nodošanas iekārtu, kas atrodas pie bibliotēkas ārdurvīm - arī šādā veidā nodotajām grāmatām kavējuma nauda šajā nedēļā netiks aprēķināta.

Ar akciju "Paņem mani līdzi un... nenes atpakaļ" bibliotēka aicina apmeklēt otro stāvu, kur atrodas lasītājiem domāto grāmatu plaukts. Tā ir iespēja bibliotēkas apmeklētājiem papildināt savu bibliotēku - izvēlēties kādu grāmatu no piedāvājuma, kā arī - padalīties ar savām grāmatām.

Tiem, kuri vēlas sarunāt tikšanos ar labu paziņu, draugu vai mīļoto, piedāvā iespēju iesaistīties akcijā "Randiņš bibliotēkā". Visiem, kuri piektdien, 22.aprīlī un sestdien, 23.aprīlī bibliotēkas darba laikā būs sarunājuši randiņu bibliotēkā – lasītavā, abonementā, informācijas centrā, bērnu bibliotēkā – un pieteikušies pie bibliotekāres, piedāvās saldumus kopīgai baudīšanai.

Šajā nedēļā vēl līdz 23.aprīlim turpinās konkurss lasītājiem "Grāmata - noslēpums". Tas ir intriģējošs piedāvājums abonementā izvēlēties aizvērtu aploksni ar grāmatu-noslēpumu un mājās uzrakstīt atsauksmi vai vērtējumu par to. Uzrakstītās atsauksmes piedāvāt rakstiski 2.stāvā abonementā vai pa e-pastu ivetak@gulbenesbiblioteka.lv.

Otrdien, 19.aprīlī plkst.18.00 Gulbenes novada bibliotēkas 2.stāvā - Sandras Dikmanes fotoizstādes "Pelnu puķes Parīzē. 2016.gads" atklāšana. Fotogrāfijas stāsta par laikmetīgā vācu mākslinieka Anselma Kīfera darbu retrospekciju Parīzē, Pompidū centrā 2016.gada janvārī. Mākslinieks Anselms Kīfers ir viens no slavenākajiem mūsdienu māksliniekiem, kura darbi pārsteidz ar domu un satura blīvumu, arī glezniecībai netipiskiem materiāliem – pelniem, salmiem, sažuvušiem augiem, traku atlūzām un citiem priekšmetiem. Mākslinieka interešu lokā ir tēmas par eksistenciāliem jautājumiem.

Trešdien, 20.aprīlī plkst.18.00 notiks Gulbenes novada bibliotēkā tikšanās ar  Latvijas Valsts arhīva speciālistu Gunti Švītiņu "Tobago eksotika toreiz un tagad". Šajā pasākumā atklāsim fotoizstādi "Kurzemes līča stāsts. Tobago", ieskatīsimies Latvijas Nacionālā arhīva krājumā dokumentos par Tobago, kā arī iejutīsimies 17.Kurzemnieku salidojumā Tobago 2014.gadā.

Ceturtdien, 21.aprīlī plkst.17.00 visi Gulbenes novada bibliotēkas apmeklētāji aicināti apmeklēt bibliotēkas Draugu vakaru, kad, līdzīgi kā iepriekšējos gados, godinās īpašos lasītājus: gan tos, kuri bibliotēku apmeklē jau gadiem ilgi, gan tos, kas rosīgi iesaistās dažādās bibliotēkas aktivitātēs. Bibliotēka pateiksies arī dāsnākajiem, kā arī tiem, kas ar savām zināšanām un materiāliem bagātinājuši bibliotēkas krājumus, palīdzējuši veidot tās tēlu. Ar muzikālu sveicienu "Tici sev, tas ir mūsu laiks!" visus sveiks dziedātājs Valdis Rogainis.

Ceturtdien, 21.aprīlī un piektdien, 22.aprīlī bibliotēkas novadpētniecības lasītavas darbinieces aicina iesaistīties aktivitātē "Nāc un dalies ar saviem atmiņu stāstiem un bildēm par Gulbeni", kad 3.stāvā būs gaidīts ikviena stāsts par pilsētas celtniecību un veidošanos, skolām, veikaliem, kultūras un sabiedrisko dzīvi u.c.

Pasaules Grāmatu dienā 23.aprīlī katru piekto Gulbenes bibliotēkas abonementa apmeklētāju gaidīs pārsteigums - grāmata un roze. Kā vēsta leģenda, Spānijā, Katalonijas provincē, Svētais Georgs uzveicis pūķi, izglābis princesi un atbrīvojis cilvēkus. Labais guvis pārsvaru pār Ļauno, Gaisma uzvarējusi Tumsu. Vietā, kur izlijušas pūķa asinis, uzziedējušas sārtas rozes. Kopš tā laika ik gadu Svētā Jura dienā, 23.aprīlī, ļaudis, pieminot šo varoņdarbu, dāvina viens otram grāmatas un rozes, tādējādi apliecinot kultūras un skaistuma vienotību, intelekta un mīlestības spēku, pievēršot uzmanību lietām, kas ir mūžīgas.

Tāpat 23.aprīlī plkst.16.00visi bibliotēkas apmeklētāji aicināti uz Literāro kafejnīcu, tās moto šoreiz būs "Lasām pa vecam, lasām pa jaunam". Šoreiz ieklausīsimies dzejas konkursa "Ir katrā ziedā kaut kas nepateikts" rezultātos, uzzināsim, kuru autoru dzejas rindas iegūs Pārsteidzošākā, Saulainākā, Krāsainākā, Aizkustinošākā, Jautrākā, Īsākā un Garākā dzejoļa titulu. Iepazīsim arī konkursa "Grāmata – noslēpums" rezultātus – ieklausīsimies konkursa dalībnieku atklāsmēs, izlozēsim balvas.

Arī bērniem šajā nedēļā notiks daudz interesantu pasākumu - otrdien, 19.aprīlī Gulbenes Bērnu bibliotēkā notiks literārs pasākums bērnudārzu bērniem "Iepazīstieties – Koko un Riko". Tas veltīts Evijas Gulbes grāmatu varoņiem Koko un Riko, kā arī gaidot rakstnieces viesošanos bērnu bibliotēkā nākamajā nedēļā. Savukārt, ceturtdien, 21.aprīlī plkst.11.00 Gulbenes kultūras centrā un plkst.13.00 Stāķu pamatskolā - Vaifija skolas Mazais izlaidums, kad visi mazie dalībnieki satiksies ar Vaifiju, lai saņemtu no viņa apliecinājumu par Vaifija skolas veiksmīgu absolvēšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)