Banner 980x90

Bijušajā Latvijas armijas Litenes vasaras nometnē ierīkos piemiņas parku un uzstādīs lielgabalu

Rīga, 26.marts, LETA. Bijušajā Latvijas armijas Litenes vasaras nometnē plānots ierīkot piemiņas parku un uzstādīt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) demilitarizēto lielgabalu.

Gulbenes novada pašvaldība un Litenes pagasta pārvalde ir uzsākusi darbu pie Latvijas armijas Litenes vasaras nometnes vietas labiekārtošanas, attīstīšanas un piemiņas parka izveides.

1941.gada jūnija notikumi Litenē bija saistīti ar Latvijas Bruņoto spēku virsnieku, karavīru un instruktoru nogalināšanu vai apcietināšanu, kam sekoja izsūtīšana uz PSRS gulaga nometnēm 1941.gada jūnijā, ko veica Sarkanās armijas un PSRS Iekšlietu tautas komisariāta karaspēka vienības. Nošaušana un apcietināšana notika bijušajās Latvijas armijas Litenes un Ostraviešu vasaras nometnēs un to apkārtnē. Tika nogalināti apmēram 50 karavīri, bet izsūtīti apmēram 560.

Lai saglabātu vēstures liecības un informētu sabiedrību, teritorijā plānots veikt sanitāro cirsmu, uzstādīt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) demilitarizēto lielgabalu un jaunus informatīvos stendus, atjaunot vienu no barakām, kā arī sakārtot infrastruktūru, lai tā būtu saistoša apmeklētājiem un netiktu zaudētas līdz mūsdienām saglabājušās vēsturiskās liecības.

NBS demilitarizētais lielgabals ir nodots Gulbenes novada pašvaldībai bez atlīdzības, tādēļ tiek plānots izveidot šim lielgabalam pamatni un uzstādīt informatīvos stendus, kuru izveidei ir nepieciešams finansējums 2500 eiro apmērā. Gulbenes novada pašvaldība atbalsta rīkojuma projektā minētā finansējuma izlietojumu informatīvo stendu uzstādīšanai un lielgabala pamatnes izveidei.

Lai nodrošinātu Latvijas armijas Litenes vasaras nometnes vietas labiekārtošanu valdība šodien atbalstīja 2500 eiro piešķiršanu no Aizsardzības ministrijas budžeta.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)