Banner 980x90

TM: Tiesu teritoriālā reforma ir devusi plašākas iespējas tiesnešu specializācijai

Rīga, 18.jūl., LETA. Šogad pabeigtā tiesu teritoriālā reforma ir devusi plašākas iespējas tiesnešu specializācijai, vienlaikus ievērojot nejaušību lietu sadalē, aģentūrai LETA skaidroja Tieslietu ministrijā (TM).

Ministrijā skaidroja, ka specializācija ir būtiska, lai nodrošinātu tādu lietu, kuru iztiesāšanai nepieciešamas kādas specifiskas zināšanas, kvalitatīvu izskatīšanu.

Tiesās ar nelielu tiesnešu skaitu nevar vienlaicīgi nodrošināt tiesnešu specializāciju un nejaušības principa ievērošanu lietu sadalē. Piemēram, mazās tiesas, kurās tiesnešu skaits ir līdz četriem tiesnešiem, specializāciju līdz reformas ieviešanai faktiski nebija iespējams nodrošināt, uzsvēra TM.

Ministrijā arī piebilda, ka viens no būtiskākajiem indikatoriem tiesu efektivitātes novērtēšanai ir sabiedrības uzticība tiesu varai. Savukārt nozīmīgs sabiedrības uzticamības tiesu varai vairošanas priekšnosacījums ir tiesas spriešanas kvalitātes paaugstināšana. TM skaidroja, ka Tiesu administrācijas īstenotais projekts "Justīcija attīstībai" ir viens no rīkiem kā tiek paaugstināta tiesu un tiesībsargājošo institūciju personāla kompetence komercdarbības vides uzlabošanas sekmēšanai.

Jau vēstīts, ka zema iedzīvotāju uzticība tieslietu sistēmai var novest pie tādām situācijām kā "Brexit", jo tieslietu sistēmai neticoši cilvēki arī mēdz būt pasīvi politiskajos procesos, jūlija sākumā notikušajā preses konferencē pauda Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretārs Anhels Gurija.

Viņš norādīja, ka ir vairāki veidi kā celt iedzīvotāju ticību tieslietu sistēmai, tostarp, veicinot pieejamību tieslietu sistēmai un uzlabojot tās kvalitāti. Gurija skaidroja, ka viens no veidiem kā uzlabot tieslietu sistēmas darbu ir veicināt tiesnešu specializāciju, lai katram tiesnesim būtu lietas, kurās viņš ir augstākā mērā kompetents. Kā piemēru viņš minēja, ka viņa dzimtajā Meksikā agrāk viens tiesas process varēja ilgt līdz 18 mēnešiem, taču pēc šādas sistēmas ieviešanas šis laika posms samazinājās līdz astoņiem mēnešiem.

Tāpat Gurija aicināja veicināt uzņēmēju izpratni par tiesvedībām, kas saistītas uzņēmējdarbību, kā arī samazināt administratīvo slogu šādiem uzņēmējiem un parastiem cilvēkiem, uzsākot tiesvedību. Taču Gurija norādīja, ka, veicot šādas darbības ir nepieciešams arī apsvērt potenciālās izmaksas valstij.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)