Banner 980x90

Pieminot nošautos Latvijas armijas virsniekus, Gulbenē un Litenē notiks vairāki piemiņas pasākumi

Gulbene24.lv
Gulbene24.lv
Pieminot 1941.gadā apcietinātos un nošautos Latvijas armijas virsniekus, otrdien, 14.jūnijā Gulbenē un Litenē notiks vairāki piemiņas pasākumi, aģentūra LETA noskaidroja Aizsardzības ministrijā.

Šogad aprit 75 gadi kopš traģiskajiem 1941.gada 14.jūnija notikumiem, kad vienlaikus ar civiliedzīvotāju masveida izsūtīšanu notika represijas arī pret Latvijas armijas karavīriem. 1941.gada 14.jūnijā Latvijas armijas Litenes un Ostroviešu nometnē, kas atradās aptuveni 10 kilometru attālumā no Litenes, apcietināja un uz Sibīriju deportēja vismaz 430 virsnieku. Vairāki no viņiem tika nošauti uz vietas.

Pieminot traģiskos notikumus, Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldību organizēs komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumus Gulbenē un Litenē, kuros piedalīsies Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs, Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube, kā arī regulāro spēku un Zemessardzes vienību komandieri, karavīri, zemessargi, jaunsargi un Latvijā akreditētie ārvalstu aizsardzības atašeji.

Šodien plkst.9 Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena Litenē tiks iesākta ar starptautisku konferenci "Okupācijas režīma represijas pret Baltijas valstu armiju virsniekiem", kurā piedalīsies lektori no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Piemiņas pasākums Gulbenes dzelzceļa stacijā sāksies plkst.14.45, bet plkst.16.20 turpināsies Latvijas karavīru piemiņas vietā Litenes kapos, kur 2001.gada 14.jūnijā atklāja Ivara Feldberga un Sandra Gribanovska veidoto piemiņas ansambli "Sāpju siena", kas veltīts nogalinātajiem un nomocītajiem Latvijas armijas virsniekiem.

Savukārt plkst.18 Latvijas armijas Litenes nometnes vietā tiks iedegts "Atmiņu ugunskurs".

Bruņoto spēku pārstāvji komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumos piedalīsies arī citviet Latvijā - plkst.13 Rīgā pie Brīvības pieminekļa notiks svinīgā Goda sardzes maiņa un ziedu nolikšanas ceremonija.

Latvijas armijas nometnes vietā Litenē no 12. līdz 14.jūnijam tiks rīkota gadskārtējā lauka nometne mūsdienu virsniekiem un Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetiem.

Nometnes pēdējā dienā virsnieki, kadeti un jaunsargi piedalīsies arī starptautiskajā konferencē "Okupācijas režīma represijas pret Baltijas valstu armiju virsniekiem", komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumos Gulbenes dzelzceļa stacijā, Litenes kapu Latvijas karavīru piemiņas vietā un pie "Atmiņu ugunskura" Litenes nometnes vietā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)