Banner 980x90

papildināta - LM prasa 6,4 miljonus eiro atalgojuma palielināšanai sociālās aprūpes centros; darbinieki piesaka astoņu stundu badastreiku

(Papildināta no 7.rindkopas.)

Rīga, 19.sept., LETA. Labklājības ministrija (LM) nākamgad budžeta ir pieprasījusi papildu 6,4 miljonus eiro atalgojuma palielināšanai valsts sociālās aprūpes centru darbiniekiem.

Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē pastāstīja, ka šādu pieprasījumu LM iesniegusi kā prioritāru pasākumu nākamā gada budžetam. LM rosina nākamgad piešķirt 6,4 miljonus eiro, 2020.gadā - 8,1 miljonus eiro, bet 2021.gadā un turpmāk ik gadu 16 miljonus eiro atalgojuma palielināšanai sociālās aprūpes centros.

Tāpat LM rosina paredzēt atbalstu valsts sociālajiem aprūpes centriem, kuros uzturas bērni. Tas paredz 0,6 miljonus eiro atlīdzībai ik gadu, sākot ar 2019.gadu.

Kopumā Latvijā ir pieci valsts sociālās aprūpes centri ar 27 filiālēm, kur kopumā ir 4103 vietas. Sākot ar 2013.gadu sociālās aprūpes centru darbinieku atalgojums ir pakāpeniski palielināts, uzsver LM.

Saeimas komisijas deputāti, kā arī nozares pārstāvji debatēs uzsvēra, ka atalgojums sociālās aprūpes centros ir nepietiekams. Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības vadītājs Andrejs Jirgensons informējis deputātus, ka 28.septembrī valsts sociālās aprūpes centru darbinieki piesaka vienas dienas badastreiku no plkst.8 līdz 16 savās darba vietā, šajā laikā dzerot tikai ūdeni. Darbinieki, kuriem to neļauj veselība, vai arī nevēlās, akcijā nepiedalīsies. Šāda akcija tiek plānota zemo algu dēļ.

Uzklausot iesaistītās puses, Sociālo un darba lietu komisija nolēma vērsties pie Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS), Finanšu ministrijas, LM, Valsts kancelejas, jo, plānojot valsts budžetu, esot jārod iespēja palielināt atalgojums sociālās aprūpes centros.

Kā aģentūrai LETA sacīja arodbiedrības priekšsēdētājs Jirgensons, valsts sociālās aprūpes centru darbinieki patlaban pieteikuši vienas dienas badastreiku, jo vēlas, lai zemāk atalgotajiem darbiniekiem, kuri patlaban saņem tikai 430 eiro lielu bruto algu, atalgojums tiktu palielināts vismaz par 100 eiro.

Ņemot vēra, ka sociālās aprūpes centra aprūpētājs patlaban saņem 430 eiro, 530 eiro bruto alga nebūs daudz, tomēr tas būs vairāk, viņš norādīja.

Jirgensons sacīja, ka darbinieki nav apmierināti ar savu zemo atalgojumu, kurš ilgstoši nav mainījies. Pēc viņa paustā, arodbiedrība mēģinājusi saprast, kā varētu nodrošināt, lai darbinieki tiktu sadzirdēti, tomēr nevēlējās sākt streiku, jo tādā gadījumā ciestu viņu aprūpētie cilvēki. Šī iemesla dēļ arodbiedrība nolēma pieteikt vienas dienas badastreiku, lai pievērstu politiķu un Finanšu ministrijas uzmanību.

Arodbiedrības priekšsēdētājs ir pārliecināts, ka tiks panākta algu palielināšana, īpaši zemi atalgotajiem aprūpētājiem sociālās aprūpes centros. Jirgensons tic, ka arodbiedrības lūgums tiks uzklausīts un 6,4 miljoni eiro tiks piešķirti.

Vienlaikus Jirgensons norādīja, ka pagaidām tālāku plānu darbinieku neapmierinātības paušanai nav. Pēc badastreika arodbiedrība izvērtēs, kā rīkoties tālāk.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)